Søtpoteten har fått ferskt vann hver lørdag og en fin plass i et slovensk vindu, og dette er resultatet: Røttene fyller vannglasset og lilafargede, ganske harde og sterke blader vokser opp langs kanten. Knollen er fortsatt like god.
søndag 12. april 2015
mandag 6. april 2015
Basilikum
Vi bruker en del basilikum på kjøkkenet, men basilikum fra butikken visner alltid ganske fort. Derfor har vi nå sådd vårt eget basilikum. Her er de små plantene ca. en uke at de ble sådd.
tirsdag 31. mars 2015
Rabarbra
Rabarbra smaker godt og planten er alltid tidlig ute. De første knoppene stikker nesen opp av jorden, rotklumpene har åpenbart overlevd flyttingen fra baksiden av hønsehuset til grønnsakshagen. Nå må vi bare vente til stilkene er store og søte nok til å kunne spises.
søndag 29. mars 2015
Paprika og padronchili
I år skal jeg prøve å dyrke paprika, physalis, tomater og chili. Bildet viser spisspaprika, vanlig paprika og en mild grønn chili, padron, som jeg har sådd i små plastpotter og nettopp har flyttet til noe større potter. Tomatene, physalis og en annen type chili står på programmet for i morgen.
lørdag 28. mars 2015
Snø
Hagen er dekket av snø i dag, og lyset er så skarpt ute at man trenger solbriller. Løkblomstene er godt gjemt under snøen, de kommer nok fram igjen så snart snøen har smeltet.
lørdag 14. mars 2015
Nytt liv
Noen varme og solrike dager har lokket fram hagen fra vinterdvalen: stokkroser, jordbær, gressløk, hvitløk og hassel nyter solen. Nå er det snart på tide å finne fram arbeidsklærne og spa om grønnsakshagen.
fredag 13. mars 2015
Humlesus
Da jeg kom hjem i går sto krokussene i full blomst, og til min store overraskelse var det flere humler og veps som forsynte seg av nektaren. Sommer i mars! Bildene er litt uklare, det er ikke så lett å fange ivrige insekter som hele tiden flytter på seg.
søndag 8. mars 2015
lørdag 7. mars 2015
Fascinerende frø
Denne uken fikk jeg tilsendt noen frø fra en venninne i Tyskland. Det er fascinerende hvor ulike frø kan være både i størrelse, vekt og form. På bildet ser dere buskbønner, chili og squash. Chilifrøene er minst, men planten kan med litt gjødsling og mye varme fort bli en del større enn buskbønnene. De skrukkete squashfrøene veien nesten ingenting, og det er egentlig et lite under at planten får så fine blomster og store frukt.
lørdag 28. februar 2015
Søtpotet (II)
Søtpoteten som jeg kappet av og satte i vinduskarmen i et glass med vann for noen uker siden, har nå fått to lange og tynne røtter. Røttene er interessant nok tynnest rett på knollen og tykkest i enden. Jeg ser hver dag om det har kommet grønne spirer på toppen, men så langt har ikke det skjedd noe.
søndag 22. februar 2015
Snøklokker
H oppdaget disse snøklokkene i hagen i går. Et sikkert vårtegn. Det er lite som minner om vinter her i våre trakter, men det er kanskje litt tidlig likevel?
søndag 8. februar 2015
Søtpotet
Eksperimentet med emmerkornene og kikertene fra kjøkkenskapet er dessverre mislykket. Emmerkornene spirer ikke, muligens fordi de er behandlet. Kikertene begynte å spire, men det har vært vanskelig å få dem til å gro bare på et lite lag med fuktig ull.
Jeg prøver på nytt på våren, ute i grønnsakshagen.
Bildet nedenfor viser en søtpotet som begynner å få røtter. Søtpoteter er ikke egentlig poteter, men det skal være mulig å dyrke dem her hos oss. Jeg har (inspirert av den nederlandske hagebloggen mooiemoestuin.nl) skåret av en av endene på søtpoteten og satt den i et glass med vann.
Det gikk ikke mange dager før det viste seg små, hvite prikker - og de første hvite prikkene har allerede blitt til røtter. Dette blir morsomt å følge med på!
Jeg prøver på nytt på våren, ute i grønnsakshagen.
Bildet nedenfor viser en søtpotet som begynner å få røtter. Søtpoteter er ikke egentlig poteter, men det skal være mulig å dyrke dem her hos oss. Jeg har (inspirert av den nederlandske hagebloggen mooiemoestuin.nl) skåret av en av endene på søtpoteten og satt den i et glass med vann.
Det gikk ikke mange dager før det viste seg små, hvite prikker - og de første hvite prikkene har allerede blitt til røtter. Dette blir morsomt å følge med på!
lørdag 7. februar 2015
Sitron
Vi bruker en del sitron på kjøkkenet, og dette lille sitrontreet (eller er det en busk?) er resultatet av en stein som jeg plantet i fjor. Så langt har planten overlevd vinteren, og jeg har gode forhåpninger om at den vil klare seg nå som det blir lysere igjen. Hvem vet kan vi en dag høste egne sitroner?
mandag 2. februar 2015
Kikerter
Disse kikertene kommer fra kjøkkenskapet. I likhet med emmerkornene i siste innlegg la jeg dem sammen med noen fuktige ulldotter i et glass. De første spirene er synlige allerede. God spiringsevne på kikerter fra butikken!
søndag 1. februar 2015
Emmer
Emmer er en gammel kornsort. Vi har en liten pakke stående i bakeskapet, og jeg er spent på om kornene er spiredyktige til tross for at de er polert. I går sådde jeg en liten håndfull i et glass med noen fuktige ulldotter, og de har sugd til seg mye vann i natt. De har også fått små gule 'øyne', så det lover godt.
lørdag 31. januar 2015
Alfalfa, erter og karse (II)
Her er alfalfaen, ertene og karsen som jeg sådde i små skåler sist helg. Det er morsomt å se hvordan ertene, som har sugd til seg mye vann i løpet av uken, kjemper med hverandre om plassen. Alfalfa- og karsespirene er ferdige, de kan brukes i salaten i kveld. Ertene får stå et par dager til.
tirsdag 27. januar 2015
Ingefær
Ingefær smaker veldig godt, og i år skal jeg prøve å få denne biten til å gro. Først i en potte i vinduskarmen, senere ute (i skyggen). I fjor prøvde jeg det samme, men planten tørket dessverre inn mens vi var på ferie. Nederst til høyre vises en av de små 'øynene' som viser at det er liv i 'fingrene'.
søndag 25. januar 2015
Amaryllis
Amaryllisplanten på bildet hadde to stilker med seks store røde blomster. Men det var før jul. Nå er det 'bare' seks avlange blader igjen. Løken er skrumpet inn til det ugjenkjennelige. Jeg har plassert planten i vinduet og bundet den opp med hjelp av to sushipinner for å unngå at den velter. Jeg vanner den regelmessig (i potten, ikke rett på løken), og planen er å ta amarylissen ut i løpet av våren slik at den kan suge til seg lys og varme. Kanskje blomstrer den igjen til jul i år?
lørdag 24. januar 2015
Alfalfa, erter og karse
Abonner på:
Innlegg (Atom)